Undgå madspild og spar tusindvis af kroner

I Danmark har man de sidste par år. Gjort en stor indsats for, at nedbringe madspild og mængden af mad. Der dagligt smides ud. Supermarkedskæden Netto. Har lavet en guide til hvordan danskerne kan nedsætte mængden af mad der smides ud. Det er basale værktøjer. Som forhåbentligt kan bidrage til, at sikre en mere bæredygtig fremtid.

De 10 råd bygger på forslag. Som Nettos kunder har indsendt.

Mad

1. Spis det med kortest holdbarhed først

Placer altid de ældste varer forrest i dit køleskab Så du undgår At de gemmer sig i køleskabet og ender med, at blive for gamle.

 

2. Planlæg dine indkøb

Inden du køber ind. Bør du lægge en plan. For flere familier kan det være en god idé, at lave en madplan. Hvor man sikrer sig, at flere af de samme råvarer indgår i ugens retter. Dermed sikrer man sig At alle indkøb bliver brugt. Planlægning af indkøb vil også have en positiv effekt på de fleste familiers madbudget. Det er ikke ualmindeligt, at en familie på fire. Kan spare flere tusinde kroner om året ved, at planlægge indkøb og sørge for, at bruge de madvarer der bliver indkøbt.

 

 

3; Køb ind til flere måltider

Du kan nedsætte madspild og mindske tiden på indkøb og forberedelse. Ved, at sørge for, at ens indkøb kan bruges til to måltider mad. Køber du f.Eks 1kg fars kan du lave spaghetti og kødsovs den ene dag og hakkebøf den næste dag.

 

 

4. Nedsæt dit madbudget

Når du som familie handler ind Så bør du købe stort ind Så du ikke skal i supermarkedet flere gange om ugen. En måde, at nedsætte madbudgettet på er ved, at bage dit eget brød Men du kan også spare penge ved, at tilberede en hel kylling. Som bruges de næste par dage i tærte. Salater eller også pizzaer. Oste kan fryses Så de holder i længere tid.

 

5. Varier madpakken uden pålæg bliver for gammelt

De fleste børn kan godt blive trætte af, at få det samme med på madpakke flere dage i træk. For nogle familier kan det, men være en udfordring, at nå, at spise flere slags pålæg inden det bliver for gammelt. Du kan købe lidt forskelligt pålæg. Og prøve, at regne på. Hvor flere stykker pålæg børnene spiser om dagen; Lav pakker med forskellig pålæg. Der passer til én dag. Og frys det ned. Når du skal lave madpakker. Tager du pålæg ud fra fryseren.

 

 

6. Rester kan sagtens være lækre

Hvis du er en familie. Hvor I ikke altid spiser aftensmad sammen grundet fritidsaktiviteter eller også arbejde. Kan det nemt resultere i en masse rester. Og de fleste ender med, at servere den samme ret dagen efter.

I stedet kan du fryse dine rester og en gang imellem byde familien på buffet. Hvor du anretter resterne pænt på fade og tallerkener og koger friske ris eller også pasta. Det kan gøre rester mere appetitlige. Samtidig med, at du lærer dine børn. Hvordan man kan reducere familiens madspild.

 

7. Del dine rester

Du kan dele din rester med andre. Det kan f.Eks være en enlig ældre.

 

8; Brug de sociale medier

Der er efterhånden flere der bruger de sociale medier til, at uddele rester af mad. Det er bedre, at forære rester væk. Fremfor , at smide dem ud.

 

 

9. Apps med knaldtilbud

Der er flere supermarkeder der er tilmeldt apps. Hvor de kan opsætte knaldtilbud på madvarer. Der er tæt på, at være for gamle. Dermed når supermarkederne ud til deres kunder og undgår dermed, at smide madvarer ud.

 

 

10. Inviter naboen på rester

Hvorfor ikke invitere naboen på rester? Du lærer dine naboer bedre, at kende. Og I får spist jeres madrester. Det nedsætter madspild og gavner samtidig fællesskabet.