Undgå madspild og spar tusindvis af kroner

I Danmark har man de sidste par år, gjort en stor indsats for at nedbringe madspild og mængden af mad, der dagligt smides ud. Supermarkedskæden Netto, har lavet en guide til hvordan danskerne kan nedsætte mængden af mad der smides ud. Det er basale værktøjer, som forhåbentligt kan bidrage til at sikre en mere bæredygtig fremtid.

De 10 råd bygger på forslag, som Nettos kunder har indsendt:

Mad

1. Spis det med kortest holdbarhed først

Placer altid de ældste varer forrest i dit køleskab, så du undgår, at de gemmer sig i køleskabet og ender med at blive for gamle.

 

2. Planlæg dine indkøb

Inden du køber ind, bør du lægge en plan. For mange familier kan det være en god idé at lave en madplan, hvor man sikrer sig at flere af de samme råvarer indgår i ugens retter. Dermed sikrer man sig, at alle indkøb bliver brugt. Planlægning af indkøb vil også have en positiv effekt på de fleste familiers madbudget. Det er ikke ualmindeligt at en familie på fire, kan spare flere tusinde kroner om året ved at planlægge indkøb og sørge for at bruge de madvarer der bliver indkøbt.

 

 

3. Køb ind til flere måltider

Du kan nedsætte madspild og mindske tiden på indkøb og forberedelse, ved at sørge for at ens indkøb kan bruges til to måltider mad. Køber du f.eks 1kg fars kan du lave spaghetti og kødsovs den ene dag og hakkebøf den næste dag.

 

 

4. Nedsæt dit madbudget

Når du som familie handler ind, så bør du købe stort ind, så du ikke skal i supermarkedet flere gange om ugen. En måde at nedsætte madbudgettet på er ved at bage dit eget brød, men du kan også spare penge ved at tilberede en hel kylling, som bruges de næste par dage i tærte, salater eller pizzaer. Oste kan fryses, så de holder i længere tid.

 

5. Varier madpakken uden pålæg bliver for gammelt

De fleste børn kan godt blive trætte af at få det samme med på madpakke flere dage i træk. For nogle familier kan det dog være en udfordring at nå at spise flere slags pålæg inden det bliver for gammelt. Du kan købe lidt forskelligt pålæg, og prøve at regne på, hvor mange stykker pålæg børnene spiser om dagen. Lav pakker med forskellig pålæg, der passer til én dag, og frys det ned. Når du skal lave madpakker, tager du pålæg ud fra fryseren.

 

 

6. Rester kan sagtens være lækre

Hvis du er en familie, hvor I ikke altid spiser aftensmad sammen grundet fritidsaktiviteter eller arbejde, kan det nemt resultere i en masse rester, og de fleste ender med at servere den samme ret dagen efter.

I stedet kan du fryse dine rester og en gang imellem byde familien på buffet, hvor du anretter resterne pænt på fade og tallerkener og måske koger friske ris eller pasta. Det kan gøre rester mere appetitlige, samtidig med at du lærer dine børn, hvordan man kan reducere familiens madspild.

 

7. Del dine rester

Du kan dele din rester med andre. Det kan f.eks være en enlig ældre.

 

8. Brug de sociale medier

Der er efterhånden mange der bruger de sociale medier til at uddele rester af mad. Det er bedre at forære rester væk, fremfor bare at smide dem ud.

 

 

9. Apps med knaldtilbud

Der er flere supermarkeder der er tilmeldt apps, hvor de kan opsætte knaldtilbud på madvarer, der er tæt på at være for gamle. Dermed når supermarkederne ud til deres kunder og undgår dermed at smide madvarer ud.

 

 

10. Inviter naboen på rester

Hvorfor ikke invitere naboen på rester? Du lærer dine naboer bedre at kende, og I får spist jeres madrester. Det nedsætter madspild og gavner samtidig fællesskabet.