Registreret i RKI: Er det en god idé at låne?

RKI kan have store konsekvenser for dig økonomisk. Det kan være svært at få lov at købe ting på abonnement, fordi virksomhederne ikke stoler på, at du kan betale de penge, som det koster. Mange ser den oplagte vej ud af RKI ved at tage et lån for så at betale sin gæld ud. Det kan virke som den nemmeste løsning, når man står midt i det, men det vil det sjældent. Det kan blot være starten på en ond spiral. Her i artiklen dykker vi dybere ned i emnet.

 

Kan jeg låne penge trods RKI?

Det er de færreste låneudbydere, der tilbyder at låne penge til RKI-registranter. De mener, at det er en for stor risiko at udlåne penge. Der er dog låneudbydere, der stadig tilbyder lån til RKI-registranter. Står man i RKI skal man dog forvente en højere rente og højere gebyrer. Det er nemlig sådan et låneselskab opvejer en ringe kreditvurdering. Denne information får du naturligvis altid inden, at du underskriver din låneaftale. Det er et minimum af de danske låneudbydere, der tilbyder at låne penge til folk, der står registreret i RKI. Gør de det, så sker det som regel gennem et såkaldt samlelån. Meningen med sådan et lån er at samle sin gæld hos en kreditor, så man ikke betaler unødvendige penge i gebyrer. Samtidig er det mere overskueligt at have sin gæld hos en kreditor.

 

Kan være vejen til en ond cirkel

At tage et lån for at betale gæld af er ikke altid den bedste løsning. Afhængig af hvor meget gæld du har, vil det give mening først at betale denne gæld ud. Tager du hele tiden et nyt lån for at betale et andet lån ud, skal du nemlig betale mange penge i gebyrer for hver gang, du stifter et nyt lån. På sigt kan det altså ende med blot at blive endnu dyrere for dig. Få derfor altid et overblik over din økonomi og find ud af, hvilken gæld det giver mening at betale af først. Det vil være den med de højeste renter og gebyrer. Vil du gerne ud af RKI, skal du betale den gæld, der står i RKI, ud.

 

Hvis du skal låne

Det kan give mening at låne trods RKI, hvis du får et lukrativt tilbud på et samlelån. Du kan for eksempel sætte dig ned med din bankrådgiver og få et overblik over din økonomiske situation. Hvis du kan få et lån med en billigere rente og lavere gebyrer end meget af den gæld, som du har problemer med at betale tilbage, så giver det bestemt mening. Det vil dog som regel være i banken, at det giver mening med et samlelån. Renter og gebyrer hos udbydere af online lån er ofte for høje til, at det kan betale sig.