Fortjener Alt og Alle en Chance Mere?

Der er sandhed at finde i langt de fleste ordsprog, men vi bør nok ikke gå hen og gøre dem til lov. For at noget kan opnå popularitet, så skal det helst være noget, mange kan nikke genkendende til. Men blot fordi noget er udbredt eller populært, betyder det ikke, at det afspejler den absolutte sandhed. Universet er et meget komplekst sted, og vi mennesker er meget komplekse væsener. Det skulle være mærkeligt, hvis absolut sandhed, uden undtagelser, kunne opsummeres i en enkelt sætning. Men vi kan stadig tage udgangspunkt i dem, lære fra dem, og identificere hvornår reglen holder, og hvornår den ikke gør.

Et af de mest populære ordsprog i Danmark er den gode gamle: ?Alle fortjener en chance mere?.

Det er en dejlig tanke. Hvis alle fortjener en chance mere, så betyder det, at vi ikke behøver være bange for at lave fejl. Det er en rigtig sund tilgang til hvad som helst. Den eneste måde vi kan lære noget som helst på er ved at kaste os ud i det, og risikere at lave fejl. Hvis vi bliver alt for bange for at fejle, så mister vi modet til at lære, og jeg kan ikke forestille mig nogen større fejltagelse end det. Samtidig er det et ordsprog der tiltaler os, fordi det lyder utroligt altruistisk og åbent. Hvis ens kæreste har dummet sig, så må man være et godt menneske, hvis man er villig til at give dem en chance til, ikke? Det viser at man også ser verden fra deres perspektiv, og tror på det bedste i andre mennesker.

Så det er et ordsprog der er både praktisk og smukt. Men det betyder ikke, at det altid er sandt. Bør man for eksempel gå tilbage til en eks-kæreste der har været fysisk voldelig imod én, fordi ?alle fortjener en chance mere?? Selvfølgeligt ikke. Det ville være utroligt farligt og dumt. Men hvad hvis man har haft dårlige erfaringer med internethandel før ? bør man så give det en chance mere? Det virker sværere at svare på, selvom det ligner det første problem til en eller anden grad.

Det handler om odds og risiko. Hvis du giver din voldelige eks en chance til, så risikerer du at blive udsat for vold der kan have alvorlige konsekvenser. Samtidig er oddsene ikke særligt gode: statistikkerne for voldelige partnere tyder ikke på, at folk forandrer sig fra den ene dag til den anden.

Men der er mange online-butikker derude, og bare fordi man har haft dårlige erfaringer på én, afspejler det ikke dine odds på tværs af butikker. Hvis du køber din næste bil på bn.dk, så har du eksempelvis rigtigt gode odds for, at få en god oplevelse. Det er noget man kan se, ved at kigge på anmeldelser af de online butikker man overvejer at handle hos. Så det giver altså mening, at give internethandel generelt en chance til ? men måske ikke den butik, du har haft en dårlig oplevelse med før i tiden.