Det er langt fra alle, der kender til muligheden for at søge Køberrådgivning, når man er på jagt efter en ny bolig. Rigtigt mange mennesker gør, som de altid har gjort: forsøger at klare tingene, så godt som de nu kan, også selvom de ikke ligefrem er eksperter i boliger. Det er dog tydeligt, at flere og flere boligjægere ikke bare er blevet opmærksomme på køberrådgivning, men også i høj grad benytter sig af sådan en service, for at gøre det bedst mulige køb.
Men hvordan fungerer det egentligt i praksis, og hvad er det, der gør at moderne boligkøbere ser værdi i at søge rådgivning udefra? For at besvare disse spørgsmål har vi taget fat i en af disse boligjægere, der har mange års erfaring med at handle boliger: både med og uden eksterne rådgivere. Boligjægeren hedder Niels Simonsen, og har handlet med alt lige fra huse, lejligheder, sommerhuse og til bygninger tiltænkt erhvervsmæssige formål. Niels har altså mange års erfaringer at trække på, og man kunne derfor fristes til at tro, at han ikke ville føle et behov for rådgivning udefra. Han gør det dog alligevel!
Vi bad Niels om at fortælle lidt om sine erfaringer med at købe boliger. Ifølge Niels er det både en kunst og en videnskab. Det er videnskab på den måde, at der er en række basale faktuelle ting, som man altid bør tage højde for, når man overvejer at købe en bolig. Har boligen kvadratmeter nok i forhold til de behov, man forestiller sig at have i det nye hjem? Er boligens energiforbrug noget, der kan passe ind i ens budget? Har boligen brug for reparationer eller modifikationer, og kan man selv klare dem, eller har man råd til at betale en håndværker? Det er alt sammen meget klinisk og videnskabeligt. Man indsamler al den relevante information, regner lidt på tingene, og ved til sidst om boligen hænger logisk sammen med ens personlige behov.
Niels fortæller dog, at denne kvantitative metode ikke kan stå alene. Hvis det var tilfældet, så behøv man jo slet ikke at tage ud for at se på en bolig ? man ville bare kunne læse informationsbladet, og stille et par faktuelle spørgsmål over telefonen! Men en bolig er langt mere end bare summen af dens dimensioner og andre tal. Når vi snakker et hjem, så kommer der endnu flere ?bløde? faktorer i spil, som man ikke bare sådan lige kan kvantificere.
Det er her, hvor kunsten kommer ind i billedet. Niels kan ikke forklare i dybden hvad det er han kigger efter, når han beser boligen. Det er intuition og mavefornemmelse: når Niels går rundt i en bolig, så mærker han efter, hvordan han har det indvendigt. Følelser bør selvfølgeligt ikke stå alene i en købsbeslutning: men man bør aldeles heller ikke ignorere dem. Når det logiske og det emotionelle er i balance, så ved man, at man har fundet den rigtige bolig.
Niels forklarer, at boligrådgivningen hjælper ham med at indsamle nok information til, at kunne træffe en god beslutning. Ved at inddrage en ekstern rådgiver, der har den rette faglige indsigt, kan Niels få endnu mere at arbejde med, både på det logiske og det emotionelle plan. En fagmand er rigtig god til at kvantificere de ting, der nu engang kan gøres op i tal. Men vedkommende har også en rigtig god sans for boliger, og to mennesker med en skarp intuitiv sans er altid bedre end én.