
Kender du det der med, at man har en samtale med nogen, og så bliver tingene pludseligt bare akavede? Måske er det en lang pause, hvor ingen siger noget, eller bare noget underligt noget hvor man kommer til at snakke forbi hinanden? Det kan være noget så ubehageligt for begge parter, og det kan let skræmme én væk fra, at have lyst til at starte samtaler i fremtiden. Men heldigvis er det ret let at rette op på en akavet stemning i en samtale, og det er hvad jeg har tænkt mig at lære dig i denne artikel.
Det første du skal være opmærksom på er, at følelser de smitter. Det er nok mest tydeligt ved spædbørn. Helt små børn forstår ikke de ord der bliver sagt omkring dem, og har ofte ikke engang en ordentligt forståelse af hvad de ellers sanser. Men de har en rigtig stærk empatisk sans, og kan fornemme hvad mennesker omkring dem føler. Hvis deres mor eksempelvis holder dem, og moren er bange for et eller andet, så vil babyen ligeledes føle frygt. Enhver der selv har haft barn, eller har passet børn for andre, vil have set denne effekt i virkeligheden. Det der er værd at bide mærke i er, at vi ikke mister denne empatiske sans når vi bliver ældre: den spiller stadig ind i vores følelser. Den eneste forskel er, at vi også indregner andre ting ind i hvad vi føler. Vi kigger omkring os, og prøver logisk at deducere ting. Men vi opfanger stadig hvad andre omkring os føler, og det vægter stadig højt i forhold til vores egne følelser. Man har faktisk testet dette klinisk, ved at give folk en indsprøjtning af adrenalin, og så sat dem i et rum med en anden person. Den anden person var en skuespiller, men det vidste testpersonerne ikke. Med den ene halvdel af testpersonerne, lod skuespilleren som om han var spændt og så frem til eksperimentet. Med den anden halvdel var han nervøs. I begge tilfælde endte testpersonerne med at føle det, som skuespilleren fremlagde: men de følte at det var helt deres egen følelse.
Det betyder altså, at hvis du føler at noget i en samtale er akavet, så vil den anden person også føle det. Hvis du derimod er i stand til at kommunikere med hele dit væsen, at noget ikke er akavet, så vil det også mindske den akavede følelse hos den anden person. Derfor kan det godt betale sig at arbejde på at blive komfortabel med stilhed i samtaler, og generelt ikke være bange for at skifte emne.
Derefter bør du prøve at finde frem til samtale-emner, som I begge går op i. Jeg plejer altid at bringe min Renault Talisman op i samtaler. Det er dels fordi biler er en af mine store interesser, og min Renault er en af mine kæreste ejendele. Men også fordi at folk kan sige rigtigt mange forskellige ting om en bil, og det de vælger at bringe op, giver mig en indikation af hvad der interesserer dem. Det ender typisk med at vi kan finde et fælles emne vi begge finder interessant, og så forsvinder det akavede helt af sig selv.